Τα χλαμύδια είναι παράσιτα που
συνήθως μεταδίδονται σεξουαλικά.
Τα χλαμύδια είναι παράσιτα που ζουν μέσα στα κύτταρα. Πρόκειται για ομάδα μικροβίων, στην οποία ανήκουν πολλά διαφορετικά είδη. Στον άνθρωπο λοιμώξεις συμβαίνουν στο ουροποιογεννητικό και στο αναπνευστικό σύστημα, όπως και στα μάτια.
Στα μάτια μολύνεται κατεξοχήν ο επιπεφυκότας και προκαλούνται χρόνιες επιπεφυκίτιδες, μια από τις οποίες είναι το τράχωμα. Το τράχωμα, μια καταστροφική για την όραση πάθηση, στην Ελλάδα έχει εξαλειφθεί από το 1928, αλλά παραμένει στην Αφρική, όπου είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες τύφλωσης. Όμως στις αναπτυγμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας, τα χλαμύδια εξακολουθούν να προκαλούν χρόνιες επιπεφυκίτιδες καλύτερης πρόγνωσης.
Η επιπεφυκίτιδα από χλαμύδια είναι η πιο συχνή μορφή χρόνιας επιπεφυκίτιδας στους ενήλικες και μάλιστα στις σεξουαλικά ενεργείς ηλικίες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της χλαμυδιακής επιπεφυκίτιδας
Χλαμυδιακή επιπεφυκίτιδα. Παρατηρείστε τα μεγάλα θυλάκια στον
επιπεφυκότα και των δύο οφθαλμών
Τα συμπτώματα της χλαμυδιακής επιπεφυκίτιδας παραμένουν για εβδομάδες ή και μήνες παρά την τοπική αγωγή με κολλύρια και είναι:
-
Ερυθρότητα
-
Αίσθηση ξένου σώματος
-
Κάψιμο
-
Βλεννοπυώδεις εκκρίσεις
-
Ανώδυνος διογκωμένος λεμφαδένας μπροστά από το αυτί
Συμπτώματα από τα γεννητικά όργανα στο 75% δεν υπάρχουν, αλλά αν υπάρχουν θα είναι εκκρίσεις ή και αίμα από τον κόλπο, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, κάψιμο κατά την ούρηση, συχνουρία.
Πως γίνεται η διάγνωση της χλαμυδιακής επιπεφυκίτιδας
Η λήψη ξέσματος από τον επιπεφυκότα μπορεί να αποκαλύψει
την χλαμυδιακή λοίμωξη. Η κυτταρολογική εξέταση και η PCR
μπορεί να ανιχνεύσουν τα ίδια τα παράσιτα και ο ανοσοφθορισμός
να διαπιστώσει την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι των χλαμυδίων.
Ο οφθαλμίατρος θα υποψιαστεί ότι τα χλαμύδια είναι το αίτιο μιας επιπεφυκίτιδας όταν αυτή επιμένει για καιρό παρά την θεραπεία. Η κλινική εικόνα είναι χαρακτηριστική. Η διάγνωση θα επιβεβαιωθεί με ειδικές εξετάσεις που θα ανιχνεύσουν αντισώματα ή και το ίδιο το μικρόβιο στον επιπεφυκότα.
Ποια είναι η θεραπεία της χλαμυδιακής επιπεφυκίτιδας
Η θεραπεία πρέπει να είναι συστηματική. Αντιβιοτικά από το στόμα (δοξυκυκλινη 200mg την ημέρα για 15 ημέρες και αζιθρομυκίνη 1000mg για μια ημέρα ή 500mg την ημέρα για μια εβομάδα) είναι αποτελεσματικά. Άπαρσητητη είναι και η θεραπεία του σεξουαλικού συντρόφου ακόμα και αν δεν έχει συμπτώματα από τα γεννητικά όργανα ή τα μάτια.