Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
Σαρκοειδωση

Τι είναι η σαρκοείδωση

Η σαρκοείδωση είναι μια κοκκιωματώδης πάθηση, άγνωστης αιτιολογίας, που προσβάλλει πολλά όργανα, μεταξύ των οποίων τους πνεύμονες, το συκώτι, τους λεμφαδένες, τον σπλήνα, την καρδιά,το δέρμα και τα μάτια. 

Η σαρκοείδωση είναι μια συστηματική νόσος που εκτός των πνευμόνων μπορεί να προσβάλλει και άλλα όργανα

Η σαρκοείδωση μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες ακόμα και την παιδική. Η αρρώστια υποχωρεί στην πλειοψηφία των ασθενών 10 χρόνια με την αρχική εκδήλωση της, όμως στο 1/3 των ασθενών παρατηρείται επιδείνωση, που μπορεί να καταλήξει σε σημαντική βλάβη των διαφόρων προσβεβλημένων οργάνων.

Η σαρκοείδωση μπορεί να προσβάλλει όλους του οφθαλμικούς ιστούς και να προκαλέσει κάθε είδους εξωτερική και εσωτερική φλεγμονή στα μάτια

Οφθαλμικές εκδηλώσεις συμβαίνουν στους μισούς περίπου ασθενείς με σαρκοείδωση. Πολλοί απ'αυτούς έχουν ήδη συμπτώματα είτε από το αναπνευστικό, είτε ακόμα και πυρετό, κούραση, απώλεια βάρους, αλλά μια μερίδα ασθενών είναι ασυμπτωματικοί μέχρι ναεκδηλώσουν οφθαλμική προσβολή, που μπορεί να είναι:

Η οριστική διάγνωσητης σαρκοείδωσης τίθεται μόνο με βιοψία των προσβεβλημένων ιστών (δέρμα, λεμφαδένες, επιπεφυκότας). Σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να γίνει βιοψία κάποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες, όπως ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία θώρακα

Βιοψία επιπεφυκότα,
διαγνωστική σαρκοείδωσης.

Το Scanning με gallium έχει
χαρακτηριστικά ευρήματα και
πιθανολογεί με ακρίβεια τη
διάγνωση της σαρκοείδωσης.

, scaning με γάλιο, λειτουργικές δοκιμασίες των πνευμόνων, μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης, λυσοζύμη,βρογχοσκόπηση, ασβέστιο στο αίμα και τα ούρα. Επί θετικών αποτελεσμάτων μπαίνεισοβαρά η υποψία για τη νόσο.

 

Η οφθαλμικήσαρκοείδωση και ιδίως η οπίσθια ραγοειδίτιδα είναι δυνητικά καταστροφική γιατην όραση, Η κορτιζόνη συστηματικά είναι η θεραπεία εκλογής. Σε περίπτωσηαποτυχίας μπορεί να χορηγηθούν ανοσοτροποιητικά φάρμακα. 

Developed by LogicONE