Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
Κερατοκωνος

Τι είναι ο κερατόκωνος

Ο κερατόκωνος είναι σπάνια πάθηση κατά την οποία ο φυσιολογικά σφαιρικός κερατοειδής, γίνεται πιο λεπτός και κωνοειδής. Αποτέλεσμα της μεταβολής του σχήματος του κερατοειδή είναι η σοβαρή διαταραχή της όρασης, λόγω μεγάλου και ανώμαλου αστιγματισμού. Η πάθηση προσβάλλει και τα δυο μάτια αλλά ασύμμετρα.

Κερατόκωνος.
Παρατηρείστε την ανώμαλη καμπυλότητα
του κερατοειδή.

Η αιτία που προκαλεί κερατόκωνο παραμένει άγνωστη, αν και πιθανολογείται γενετική προδιάθεση, αφού το 10% των ανθρώπων με κερατόκωνο, έχουν και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας τους με την πάθηση. Σε κάποιες περιπτώσεις η εμφάνιση κερατόκωνου σχετίζεται με τραυματισμό, εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα, μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια προωρότητας, σύνδρομο Down, σύνδρομο Ehlers-Danlos.

 Τα πρώτα συμπτώματα του κερατόκωνου εμφανίζονται στο τέλος της εφηβείας και μπορεί να είναι θόλωση όρασης,ευαισθησία στο φως,

Η τοπογραφία του κερατοειδή
διαπιστώνει ακόμα και τις
μικρές αλλαγές στην καμπυλότητα
του κερατοειδή και συμβάλλει στη
διάγνωση ενός πρώιμου κερατόκωνου

ελαφρός ερεθισμός. Στη συνέχεια αργά και για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια τα συμπτώματα επιδεινώνονται, η όραση χειροτερεύει, ο αστιγματισμός αυξάνεται και υπάρχει ανάγκη για συνεχή αλλαγή γυαλιών.

Σπάνια ο κερατόκωνος αυξάνεται απότομα με αποτέλεσμα ο κερατοειδής να ραγεί και να μειωθεί η όραση αιφνίδια.   

Στα πρώιμα στάδια η διάγνωση του κερατόκωνου γίνεται με ειδικές εξετάσεις (κερατομετρία και τοπογραφία κερατοειδή). Στα προχωρημένα στάδια αρκεί η εικόνα και το σχήμα του κερατοειδή για να διαπιστωθεί η ύπαρξη κερατόκωνου.

Αρχικά τα διαθλαστικά προβλήματα που προκαλεί ο κερατόκωνος διορθώνονται με γυαλιά, αλλά καθώς η πάθηση προχωρά θα χρειαστούν ημιδιαπερατοί φακοί επαφής. Αν φτάσει όμως κάποια στιγμή που η όραση δεν διορθώνεται περαιτέρω, η μεταμόσχευση του κερατοειδή είναι μοναδική λύση. Μια άλλη χειρουργική μέθοδος η collagen cross-linking μπορεί να κάνει τον κερατοειδή πιο έπιπλο και άκαμπτο και έτσι να σταματήσει η επέκταση της πάθησης.
Developed by LogicONE