Please wait. Loading...
 
Αποστολή σε φίλο
Ο αμφιβληστροειδης

 

Ο αμφιβληστροειδής επενδύει το εσωτερικό του οπίσθιου ημιμορίου του οφθαλμικού βολβού και είναι μια λεπτή και διαφανής στιβάδα νευρικού ιστού. Το κεντρικό του τμήμα ονομάζεται οπίσθιος πόλος και εκεί βρίσκεται η ωχρά κηλίδα, ενώ το περιφερικό του τμήμα συνδέεται με το ακτινωτό σώμα (pars plana).

Ο αμφιβληστροειδής φαίνεται σε όλες του τις λεπτομέρειες κατά την οφθαλμοσκόπηση. Ο αμφιβληστροειδής αποτελείται από το μελάγχρουν επιθήλιο, που έχει πολλά χρωστικά κύτταρα και τον αισθητηριακό αμφιβληστροειδή, που σχηματίζεται από πολλές επάλληλες στοιβάδες νευρικών κυττάρων (μεταξύ των οποίων και οι φωτοϋποδοχείς), γαγγλιακών κυττάρων και νευρικών ινών.

Οι Φωτοϋποδοχείς είναι δυο ειδών: τα κωνία και τα ραβδία.

  • τα μεν κωνία βρίσκονται κυρίως στον κεντρικό τμήμα και είναι υπεύθυνα για την ευκρινή κεντρική όραση
  • τα δε ραβδία βρίσκονται κυρίως στην περιφέρεια και ευθύνονται για την περιφερική και τη νυχτερινή όραση. 

Οι φωτοϋποδοχείς περιέχουν φωτοευαίσθητες χρωστικές που όταν πέσει πάνω του φως προκαλούν νευρική διέγερση.

Η κεντρική αρτηρία του αμφιβληστροειδή είναι κλάδος της οφθαλμικής αρτηρίας, που όταν εισέρχεται μέσα στο μάτι διακλαδίζεται σε ρινικούς και κροταφικούς κλάδους. Το αίμα από τον αμφιβληστροειδή απάγεται μέσω της κεντρικής φλέβας, που ακολουθεί την πορεία και τη διακλάδωση της κεντρικής αρτηρίας. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φως σε νευρική ώση, που μεταδίδεται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο.

Developed by LogicONE