Please wait. Loading...
 

Οι Ερωτήσεις σας και οι Απαντήσεις μας για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν

Άρθρα του Μήνα
Αποστολή σε φίλο
ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ

Ένα από τα πιο συχνά παράπονα όσων ασθενών επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο και βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία είναι: «Νιώθω τα μάτια μου κουρασμένα». Αν τώρα ο οφθαλμίατρος ρωτήσει τι εννοούν όταν λένε «κουρασμένα» μάτια αναφέρουν πλήθος συμπτωμάτων, όπως...

Κουρασμένα Μάτια 1κάψιμο, τσούξιμο, φαγούρα, παροδική θόλωση της όρασης και κυρίως ότι στα μάτια τους αισθάνονται ότι έχουν σκουπίδια, σπασμένα γυαλιά, χαλίκια, ή άμμο.  Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εμφανίζονται στο τέλος της ημέρας ή ακόμα πιο συχνά προς το τέλος της καθημερινής επαγγελματικής δραστηριότητας, όπως επίσης μετά από διάβασμα ή χρήση υπολογιστή. Πολλές φορές είναι δυνατόν τα συμπτώματα να εξαφανίζονται τα Σαββατοκύριακα ή κατά τις αργίες. 

Στόχος αυτού του άρθρου είναι να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν όλους όσους υποφέρουν καθημερινά από την κούραση των ματιών τους. 

 

1. Τι μπορεί να κουράσει τα μάτια;

Η ύπαρξη διαθλαστικού σφάλματος όπως η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός όπως επίσης η πρεσβυωπία είναι οι πιο συχνοί λόγοι κούρασης. Στην υπερμετρωπία οι φωτεινές ακτίνες που μπαίνουν στο μάτι δεν εστιάζονται ακριβώς πάνω στην ωχρά κηλίδα αλλά πιο μπροστά, ενώ στον αστιγματισμό η εστίαση δεν γίνεται σε ένα αλλά σε πολλά διαφορετικά σημεία με αποτέλεσμα στις καταστάσεις αυτές οι εικόνες να είναι ασαφείς και ο ασθενής να προσπαθεί με την προσαρμογή να τις κάνει σαφείς πράγμα που τον κουράζει και προκαλεί βάρος στα μάτια, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην πρεσβυωπία όταν προσπαθεί να δει κοντά. 

Ένας άλλος συχνός λόγος κούρασης των ματιών είναι οι διαταραχές της δακρυϊκής στοιβάδας, όπως συμβαίνει στην ξηροφθαλμία ή την βλεφαρίτιδα. Τα δάκρυα εξασφαλίζουν την λίπανση των ματιών και κάθε διαταραχή τους προκαλεί συμπτώματα.

Κουρασμένα Μάτια 2Η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών είτε για διασκέδαση είτε για επαγγελματικούς λόγους μπορεί να επιδεινώσει ή να προκαλέσει συμπτώματα. Η συνεχής εστίαση σε μια οθόνη υπολογιστή και η προσπάθεια που καταβάλλει ο χρήστης να είναι συγκεντρωμένος έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του ρυθμού που ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα και ο βλεφαρισμός από 15 φορές το λεπτό που είναι σε φυσιολογικές συνθήκες γίνεται 5 φορές το λεπτό. Τα μάτια μένουν για πολύ ώρα ανοιχτά, τα δάκρυα στεγνώνουν γρήγορα και η επιφάνεια του ματιού δεν λιπαίνεται σωστά από τη δακρυϊκή στοιβάδα.

 

2. Υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που προκαλούν πιο συχνά τέτοιου είδους  προβλήματα;

Όπως είπαμε επαγγέλματα που απαιτούν πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ευθύνονται για κουρασμένα μάτια. Επίσης επαγγελματίες οδηγοί και ιδιαίτερα αυτοί που οδηγούν νύχτα παραπονούνται συχνότερα για κουρασμένα και κόκκινα μάτια. Όσοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους με καπνό ή έντονη χρήση air-conditioning αλλά και αυτοί που εργάζονται σε ανοιχτούς χώρους όπου όμως επικρατεί νέφος εκδηλώνουν συχνά τέτοια συμπτώματα. 

Μαθητές σε περιόδους εξετάσεων (ιδιαίτερα Γ’ Λυκείου) αποτελούν άλλη μια ομάδα ατόμων που διαμαρτύρονται για κουρασμένα μάτια. 

Τέλος να σημειώσουμε ότι η χρήση αλκοόλ προκαλεί ερεθισμό και ερυθρότητα στα μάτια. 

3. Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τέτοιου είδους προβλήματα;

Η σωστή διόρθωση με γυαλιά κάθε διαθλαστικού σφάλματος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση. Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι δεν φτάνει η διόρθωση της μακρινής και  της κοντινής όρασης.  Μετά το 40 έτος της ηλικίας, όπου αρχίζει η πρεσβυωπία, θα πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί και η ενδιάμεση όραση. Η χρήση των γυαλιών πρεσβυωπίας που είναι για μια απόσταση 33-35 εκατοστών δεν είναι κατάλληλη για τον υπολογιστή που η απόσταση είναι περίπου στα 45εκατοστά. 

Για τον υπολογιστή, όταν κανείς δουλεύει πάνω από 4 ώρες, θεωρείται απαραίτητη η χρήση γυαλιών με ειδικά φίλτρα ή η χρησιμοποίηση ειδικών φίλτρων για την οθόνη. 

Η ενστάλαξη τεχνητών δακρύων κατά τη διάρκεια της εργασίας μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική. Η υγιεινή των βλεφάρων με ξεστές κομπρέσες πριν τον ύπνο θα ξεκουράσει τα μάτια και θα τα προετοιμάσει για την επόμενη ημέρα.

 

4. Τι αλλαγές στην καθημερινότητα μας θα πρέπει να κάνουμε για να μην κουράζονται τα μάτια μας;

Συχνό ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων και ολιγόλεπτα διαλλείματα κατά τη διάρκεια εργασίας που απαιτεί έντονη προσοχή, είτε μπροστά από τον υπολογιστή είτε μπροστά από το τιμόνι είτε μπροστά από το βιβλίο. Το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων ομαλοποιεί την δακρυϊκή στοιβάδα. Το διάλλειμα επαναφέρει το φυσιολογικό ρυθμό βλεφαρισμού και την επαρκή ενυδάτωση των ματιών. 

Καλύτερος φωτισμός στο χώρο εργασίας. Ο σωστός φωτισμός αυξάνει το βάθος πεδίου και κάνει την εργασία πιο άνετη.

Η οθόνη του υπολογιστή όπως επίσης και το βιβλίο να βρίσκονται χαμηλότερα από το ύψος της κεφαλής. Όταν κανείς κοιτάζει προς τα πάνω αυξάνεται το ύψος της βλεφαρικής σχισμής και τα δάκρυα εξατμίζονται πιο γρήγορα. Χαμηλώστε την οθόνη ή ανυψώσετε το κάθισμα έτσι ώστε τα βλέφαρα να σκεπάζουν μεγάλο μέρος των ματιών. Αν διαβάζετε στο κρεβάτι φροντίστε να είστε όσο γίνεται πιο καθιστός γιατί έτσι και τα μάτια να μη μένουν ανοιχτά και οι μύες να μη χαλαρώνουν.  

Ο αέρας του air-conditioning να μη κατευθύνεται προς τα μάτια. Η ατμόσφαιρα του κλειστού χώρου να μην είναι ξηρή. Τις ημέρες με πολύ ηλιοφάνεια ή έντονο αέρα να φοράμε γυαλιά.       

 

5. Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να παίξει κάποιο ευεργετικό ρόλο;

Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε Ω3-6 λιπαρά βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της δακρυϊκής στοιβάδας και μπορεί να μειώσει το χρόνο διάσπασης της. Οι τροφές που περιέχουν τα λιπαρά αυτά είναι ψάρια (γαύρος, σαρδέλα, σολομός),  λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι), όσπρια (φασόλια) και ξηροί καρποί (καρύδια). Στο εμπόριο υπάρχουν επίσης τροφές εμπλουτισμένες σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως αυγά, γάλα και τυροκομικά. 

 

6. Πότε θα πρέπει να επισκεφθούμε τον οφθαλμίατρο;

Όταν τα συμπτώματα επιμένουν ή συνοδεύονται και από άλλες εκδηλώσεις θα πρέπει να συμβουλευτεί κανείς τον οφθαλμίατρο. Πολλά αυτοάνοσα νοσήματα, όπως το σύνδρομο Sjogren, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος ή το πεμφιγοειδές των βλεννογόνων μπορεί να έχουν ως πρώτο σύμπτωμα τα κουρασμένα μάτια. Μειωμένη παραγωγή δακρύων, δυσλειτουργία αδένων στα βλέφαρα και το δέρμα, μικροβιακές λοιμώξεις, παράσιτα στις βλεφαρίδες, ανατομικές και λειτουργικές διαταραχές των βλεφάρων ή του επιπεφυκότα θα χρειαστούν ειδική αντιμετώπιση.

 

Στέλιος Μασέλος

Developed by LogicONE