Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
Αμφιβληστροειδιτιδα απο CMV

Τι είναι η αμφιβληστροειδίτιδα από CMV

Είναι η λοίμωξη του αμφιβληστροειδή που οφείλεται στον μεγαλοκυτταροϊό (CMV). Είναι φλεγμονή, που αν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του αμφιβληστροειδή και τελικά τύφλωση.

Η νόσος προσβάλλει μόνο ασθενείς με ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα. Στην εποχή πριν να εμφανιστεί το AIDS λοίμωξη ήταν εξαιρετικά σπάνια και προσέβαλλε νεογνά και ασθενείς που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία ή υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρού.  Μετά την εμφάνιση της πανδημίας του AIDS, η CMV αμφιβληστροειδίτιδα έγινε η πιο συχνή μορφή οπίσθιας ραγοειδίτιδας στις αστικές περιοχές. Όμως με την εμφάνιση των νέων θεραπειών για το AIDS, η συχνότητα της νόσου μειώθηκε σημαντικά και σήμερα εμφανίζεται κατ’ εξοχήν σε αρρώστους που βρίσκονται σε μακροχρόνια χημειοθεραπεία για κάποια κακοήθεια, όπως και σε αρρώστους που έκαναν μεταμόσχευση νεφρού ή μυελού των οστών.

Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV)
είναι από τους πλέον διαδεδωμένους
στη φύση ιούς και η
συντιπτική πλειοψηφία των ανθρώπων
έχουν έρθει σε επαφή,
αλλά δεν νοσούν

Η CMV αμφιβληστροειδίτιδα
ήταν ηπιο συχνή αμφιβληστροειδίτιδα
στις μέρες της
πανδημίας του AIDS.
Σήμερα εκδηλώνεται μόνο
σε ασθενείς που βρίσκονται
σε μακροχρόνια βαριά ανοσοκαταστολή
(καρκίνος ή μεταμ

 

Ποια είναι η αιτία της αμφιβληστροειδίτιδας από CMV

 Ο CMV ανήκει στην ομάδα των ερπητοϊών και φέρει επίσης το όνομα ιός του απλού έρπητα -5 (HSV-5). Είναι ένα εξαιρετικά συχνό παθογόνο, που μολύνει το 80% των ενηλίκων. Μετά την είσοδο του στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλεί μια ελαφρά λοίμωξη, που υποχωρεί συνήθως χωρίς να γίνει αντιληπτή. Στη συνέχει ο ιός παραμένει εφόρου ζωής σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα σε κύτταρα, όπως αυτά του αμφιβληστροειδή. Σε άτομα με καλό ανοσοποιητικό σύστημα η χρόνια λανθάνουσα λοίμωξη ελέγχεται ικανοποιητικά, αν όμως κάποια στιγμή το ανοσοποιητικό σύστημα βρεθεί να ανεπαρκεί σοβαρά, ο ιός ξυπνά και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται με αποτέλεσμα λοίμωξη. Στους ασθενείς με AIDS λοίμωξη CMV εκδηλώνεται όταν τα CD4 κύτταρα πέσουν κάτω από 50. Η εξέλιξη της αμφιβληστροειδίτιδας είναι αργή και επεκτείνεται προκαλώντας ατροφία πίσω της.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της αμφιβληστροειδίτιδας από CMV

Εστία στην περιφέρεια του
αμφιβληστροειδή που δεν
είχε προκαλέσει συμπτώματα.
Η διαπίστωση έγινε σε
τυχαία επίσκεψη, όπου και ετέθη
για πρώτη φορά η διάγνωση HIV

Εστία CMV αμφιβληστροειδίτιδας,
που δεν προσβάλλει την ωχρά κηλίδα
και περνά απαρατήρητη από
τον ασθενή.

Στον ίδιο ασθενή ένα μήνα
μετά η εστία μεγάλωσε και
κατέλαβε την ωχρά με συνέπεια
δραματική μείωση της όρασης.

Στα αρχικά στάδια όταν η εστία είναι μικρή ή βρίσκεται στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδή είναι δυνατόν να μην υπάρχουν συμπτώματα. Όταν όμως οι εστίες προχωρήσουν προς την ωχρά κηλίδα η όραση μειώνεται δραματικά

 

Πως γίνεται η διάγνωση της αμφιβληστροειδίτιδας από CMV

Τυπική εικόνα
αμφιβληστροειδίτιδας από CMV
με τις λευκές εστίες και
τις αιμορραγίες («σαν πίτσα»).

Άτυπη εικόνα
αμφιβληστροειδίτιδας από CMV.
Η διάγνωση στην περίπτωση
αυτή έγινε με εξέταση των
οφθαλμικών υγρών

Μια τυπική κλινική εικόνα και ένα ιστορικό ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος φτάνουν για να γίνει η διάγνωση της CMV αμφιβληστροειδίτιδας. Σε περιπτώσεις με άτυπη κλινική εικόνα θα χρειαστεί να γίνει διαπίστωση του ιού με PCR στα οφθαλμικά υγρά του ματιού. Οι εξετάσεις αίματος δεν είναι διαγνωστικές.

 

 

Ποια είναι η θεραπεία της αμφιβληστροειδίτιδας από CMV

Η θεραπεία της αμφιβληστροειδίτιδας από CMV είναι εντατική προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο ιός και μακροχρόνια προκειμένου να εμποδιστούν οι υποτροπές.

Περίπτωση αμφιβληστροειδίτιδας από
CMV, που αντιμετωπίστηκε με
ενδοϋαλοειδική και από του στόματος
χορήγηση αντιϊκού

Ο ίδιος ασθενής 1 μήνα
μετά την θεραπεία

Η θεραπεία βασίζεται σε ειδικά αντιικά φάρμακα, που θα χορηγηθούν ενδοφλέβια αν οι βλάβες απειλούν την ωχρά κηλίδα και το οπτικό νεύρο ή από του στόματος αν είναι στην περιφέρεια. Η εντατική θεραπεία διαρκεί 4 εβδομάδες και συνεχίζεται προφυλακτική θεραπεία συντήρησης όσο το ανοσοποιητικό παραμένει σε σημαντική  ανεπάρκεια. Σε κάποιες περιπτώσεις τα φάρμακα μπορεί να χορηγηθούν και μέσα στο μάτι.

 

 

 

Πόσο επικίνδυνη είναι η αμφιβληστροειδίτιδα από CMV

Πρόκειται για δυνητικά καταστροφική για την όραση κατάσταση. Προκαλεί τέτοια ατροφία στον αμφιβληστροειδή που νεκρώνονται όλα τα κύτταρα και επίσης συχνά μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση αμφιβληστροειδή που αντιμετωπίζεται δύσκολα με υαλοειδεκτομή και τοποθέτηση σιλικόνης.

Σοβαρές βλάβες στην όραση προκαλεί η CMV αμφιβληστροειδίτιδα.
Παρατηρείστε την ατροφία στον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο.

Αποκόλληση αμφιβληστροειδή ως
επιπλοκή CMV αμφιβληστροειδίτιδας

Στα χρόνια που το AIDS ήταν μια θανατηφόρα ασθένεια πολλοί από τους ασθενείς πέθαιναν τυφλοί. Η τακτική παρακολούθηση ανά μήνα των ασθενών που είναι HIV θετικοί και έχουν CD4 κύτταρα κάτω από 50 καθώς και των ασθενών που λαμβάνουν εντατική χημειοθεραπεία  είναι απαραίτητη προκειμένου να διαγνωστεί έγκαιρα η λοίμωξη και να αντιμετωπισθεί γρήγορα ώστε να προληφθούν οι σοβαρές βλάβες. Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου (όχι κερατοειδούς) ή μυελού των οστών πρέπει να εξετάζονται αμέσως μόλις αντιληφθούν το παραμικρό στην όραση τους. 

Developed by LogicONE