Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
Συμπαθητικη οφθαλμια

Τι είναι η συμπαθητική οφθαλμία

Η συμπαθητική οφθαλμία είναι μια κοκκιωματώδης πανραγοειδίτιδα που συμβαίνει και στα δυο μάτια όταν στο ένα μάτι έχει προηγηθεί διαμπερής τραυματισμός ή σοβαρή χειρουργική επέμβαση (υαλοειδεκτομή). Ο τραυματισμένος ή χειρουργημένος οφθαλμός λέγεται ερεθιστικός και ο άλλος συμπαθητικός.

Συμπαθητική οφθαλμία. Το δεξί μάτι έχει υποβληθεί σε
πολλαπλές επεμβάσεις και το αριστερό εμφανίζει φλεγμονή
στο εσωτερικό του

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προκληθεί συμπαθητική οφθαλμία είναι βλάβη στο χοριοειδή χιτώνα, είτε από τραυματισμό είτε από χειρουργείο, ενώ πιθανώς μικρόβια που βρίσκονται στον χοριοειδή να παίζουν σημαντικό ρόλο. Η διαδικασία φλεγμονής ξεκινά στο ερεθιστικό μάτι και κύτταρα φλεγμονής μέσω της κυκλοφορίας έρχονται στο συμπαθητικό, όπου και ενεργοποιούν αντίστοιχη φλεγμονή, που συμβαίνει κατεξοχήν στα μεγάλα αγγεία του χοριοειδή.

Η νόσος είναι σπάνια και μάλιστα τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εκδήλωσης έχει μειωθεί αφενός λόγω της έγκαιρης αντιμετώπισης των τραυμάτων και αφετέρου λόγω της προόδου στην οφθαλμική χειρουργική.

Η συμπαθητική οφθαλμία αν μείνει χωρίς θεραπεία οδηγεί στην πλήρη τύφλωση. Η θεραπεία περιλαμβάνει κορτιζόνη και ανοσοτροποιητικά φάρμακα.

Developed by LogicONE