Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΣ
Ο νέος κορωνοϊος , ο ιός SARS-CoV-2, όπως και όλοι οι ιοί είναι ένα αδρανές μόριο, που αποκτά "ζωή", δηλαδή αναπαράγεται, μόνο όταν μπει μέσα στα κύτταρα μας και χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς τους. το ενδεχόμενο να προακλέσει οφθαλμικά προβλήματα είναι μικρό.

 

Όταν ο ιός SARS-CoV-2 έρθει σε επαφή με τα μάτια ενδέχεται να μπει μέσα στα κύτταρα του επιπεφυκότα, να ξεκινήσει να πολλαπλασιάζεται και επομένως να προκαλέσει φλεγμονή, δηλαδή επιπεφυκίτιδα.

Πρόσφατες μελέτες σε ασθενείς που νοσούν επιβεβαιωμένα από COVID-19, δείχνουν ότι το 1-3% των ασθενών εμφανίζουν συμπτώματα από τα μάτια, όπως ερυθρότητα, οίδημα ή εκκρίσεις. Για αυτό στις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας επισημαίνεται ότι στις μέρες μας μια «ιογενής επιπεφυκίτιδα», ιδίως μάλιστα αν συνδυάζεται με πυρετό ή βήχα πρέπει να κρούει τον «κώδωνα κινδύνου» για πιθανή λοίμωξη από τον SARS-CoV-2.

Η επιπεφυκίτιδα είναι ήπια και περνάει από μόνη της. Ανάλογη φαίνεται πως είναι η πορεία και των άλλων εκδηλώσεων, που δεν  σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα, όπως της ανοσμίας, της αγευσίας και της γαστρενετρίτιδας και οι οποίες προκαλούνται από την είσοδο του ιού στα κύτταρα του ρινικού, του στοματικού και του γαστρενετρικού βλενογόννου αντίστοιχα. 

Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να έχει βρεθεί στα δάκρυα ασθενών, όμως όπως έδειξε μια πρόσφατη μελέτη, ο κίνδυνος μετάδοσής του μέσω των δακρύων φαίνεται ότι είναι πολύ πολύ μικρός. Σε κάθε βέβαια περίπτωση, όλοι μας θα πρέπει να τηρούμε αυστηρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ έτσι ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. 


Developed by LogicONE