Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
Χαμηλη οραση

Ως χαμηλή όραση προσδιορίζεται η όραση που και στα δύο μάτια είναι κάτω από 2/10 και δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά, φάρμακα ή εγχείρηση.

Ένα άτομο με χαμηλή όραση μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να έχει απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως να διαβάσει, να γράψει, να παρακολουθήσει τηλεόραση, να οδηγήσει, να ξυριστεί, να αναγνωρίσει τα πρόσωπα των ανθρώπων.

Τα άτομα με χαμηλή όραση δυσκολεύονται στις
καθημερινές τους δραστηριότητες

Η χαμηλή όραση μπορεί να οφείλεται σε διαβήτη, γλαύκωμα, ηλικιακή εκφύλιση ωχράς, φλεγμονές του αμφιβληστροειδή ή του οπτικού νεύρου, συγγενείς παθήσεις όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Είναι πάντα ένα μεγάλο σοκ για ένα άνθρωπο να μάθει ότι η όραση του δεν μπορεί να βελτιωθεί. Ο θυμός, η απογοήτευση ή ακόμα και η κατάθλιψη ενός ανθρώπου με χαμηλή όραση επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη ζωή του και είναι σημαντικό για το περιβάλλον του, οικογενειακό και επαγγελματικό, να το αντιληφθεί και να του παράσχει κάθε βοήθεια. Τα άτομα αυτά πρέπει να μάθουν να αξιοποιούν στο έπακρο την όρασή που έχουν και να διατηρούν την ανεξαρτησία τους.

Σήμερα υπάρχουν βοηθήματα για τους ανθρώπους με χαμηλή
όραση, ώστε να διευκολύνεται η καθημερινή τους ζωή

Η απώλεια όρασης δεν σημαίνει εγκατάλειψη των δραστηριοτήτων, αλλά εξεύρεση νέων τρόπων πραγματοποίησης τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις ειδικά βοηθήματα χαμηλής όρασης είναι δυνατόν να επιτρέψουν την πραγματοποίηση κάποιων από τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα ή την παρακολούθηση τηλεόρασης. 

Developed by LogicONE