Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
Ρευματοειδης αρθριτιδα

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συχνά προκαλεί παραμορφωτική αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, συστηματική, αυτοάνοση, φλεγμονώδης ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει πολλούς ιστούς καιόργανα, αλλά κυρίως τις αρθρώσεις. 

Η νόσος είναι συχνήκαι περίπου 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει προσβληθεί. Οιγυναίκες πάσχουν πολύ πιο συχνά.  Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία συχνότερα εκδηλώνεται μεταξύ των ηλικιών 40 και 50.

Η φλεγμονή ξεκινά από την κάψα γύρω από τις αρθρώσεις (αρθρικό υμένα) και προκαλεί υπερπλασία των αρθρικών κυττάρων,συλλογή υγρού και ανάπτυξη ινώδους ιστού στον αρθρικό υμένα, με τελικόαποτέλεσμα την καταστροφή τουαρθρικού χόνδρου και την αγκύλωση των αρθρώσεων. Χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία με περιορισμότης λειτουργικότητας και κινητικότητας των αρθρώσεων.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει επίσης διάχυτη φλεγμονή στους πνεύμονες, στη μεμβράνη γύρω από την καρδιά (περικάρδιο), στις μεμβράνες του πνεύμονα (υπεζωκώς), και στο μάτι.

Οι εκδηλώσεις από το μάτι είναι:

Η πλειοψηφία των ασθενών με
ρευματοειδή αρθρίτιδα πάσχει
από ξηροφθαλία

Η σκληρίτιδα μπορεί να είναι η εκδήλωση
που θα βάλει τη διάγνωση της
ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η θεραπεία των οφθαλμικών εκδηλώσεων σχετίζεται με τη θεραπεία της ασθένειας. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου η αρθρίτιδα είναι σε ηρεμία και τα μάτια πάσχουν. Ενεργός σκληρίτιδα σημαίνει σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα και επομένωςθα πρέπει να χορηγηθούν τα φάρμακα τα κατάλληλα για την σοβαρή μορφή της αρρώστιας που είναι ανοσοτροποιητικά (κυρίως μεθοτρεξάτη) ή βιολογικοί παράγοντες. 

Developed by LogicONE