Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
Μυωπια

Τι είναι η μυωπία

Στη μυωπία το μάτι δεν μπορεί να εστιάσει
στον αμφιβληστροειδή τις ακτίνες φωτός που
έρχονται από μακρινά αντικείμενα

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία, όπου οι ακτίνες του φωτός που προέρχονται από ένα μακρινό αντικείμενο εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα θολή ή μειωμένη όραση για μακριά. Είναι μια συχνή κατάσταση που εμφανίζεται περίπου στο 25% των ανθρώπων και δεν είναι βέβαια ασθένεια.

Συνήθως διαπιστώνεται στα παιδιά όταν είναι στη σχολική ηλικία μεταξύ 8 και 12 ετών. Κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών, όταν το σώμα αναπτύσσεται γρήγορα, η μυωπία μπορεί να αυξηθεί. Μεταξύ των ηλικιών 20 και 40 οι αλλαγές είναι συνήθως μικρές. Η μυωπία μπορεί επίσης να εμφανιστεί για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της μυωπίας

Η μυωπία συνηθέστερα είναι κληρονομική και προκύπτει είτε γιατί το μάτι είναι μεγαλύτερο του κανονικού, είτε γιατί ο κερατοειδής έχει μεγαλύτερη καμπυλότητα και επομένως μεγαλύτερη διαθλαστική ικανότητα. Όταν όμως εμφανιστεί για πρώτη φορά σε μεγάλη ηλικία μπορεί να οφείλεται στο φακό που έχει γίνει πιο σφαιρικός (όπως για παράδειγμα όταν ξεκινά ο καταρράκτης).

 

Ποιές είναι οι μορφές της μυωπίας

Ανάλογα με το αίτιο διακρίνεται σε

  • Αξονική όταν το μήκος του βολβού είναι μεγαλύτερο από 22mm
  • Διαθλαστική όταν οφείλεται σε ισχυρότερη διαθλαστική ικανότητα του κερατοειδή

Ανάλογα με το μέγεθος της μυωπίας διακρίνεται σε:

  • Χαμηλή ή καλοήθης, όταν είναι μέχρι 3 βαθμούς (διοπτρίες)
  • Μέση όταν είναι από 3 μέχρι 7 βαθμούς
  • Υψηλή ή κακοήθης, όταν ξεπερνά τους 7 βαθμούς

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα της μυωπίας

Πως βλέπει ένας μύωπας. Τα μακρινά
αντικείμενα είναι θολά

Οι μύωπες δεν μπορούν να δουν μακριά, αλλά βλέπουν καλά κοντά. Όσο όμως μεγαλύτερη είναι η μυωπία τόσο ο μύωπας πλησιάζει πιο κοντά στα μάτια του τα αντικείμενα για να μπορέσει να τα δει με ευκρίνεια.

Πολλές φορές οι μύωπες για να δουν καλά κοντά σφίγγουν τα μάτια τους.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η μυωπία

  • Γυαλιά. Είναι η πιο απλή διαδικασία διόρθωσης της μυωπίας και η μοναδική για τα παιδιά
  • Φακοί επαφής. Αποτελεί μια λύση για εφήβους και ενήλικες. Χρειάζονται προσοχή και φροντίδα γιατί έχουν κινδύνους μόλυνσης
  • Η διαθλαστική χειρουργική (Laser επιφανειακή φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή, Laser lasik, ένθεση ενδοφακού, εγχείρηση αφαίρεσης φακού) είναι μια άλλη λύση για ηλικίες μεταξύ 25 και 50 ετών. Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση έχει κάποιες πιθανότητες, έστω και μικρές, να εμφανίσει  επιπλοκές. Η απόφαση για διαθλαστική χειρουργική θα ληφθεί από το μύωπα και το γιατρό του μόνο αν η επιθυμία για απαλλαγή από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής είναι πραγματικά μεγάλη.

 

Τι πρέπει να ξέρετε για τη μυωπία

Τα γυαλιά, οι φακοί ή η διαθλαστική χειρουργική δεν εμποδίζουν την επιδείνωση της μυωπίας, που συμβαίνει φυσιολογικά με τα χρόνια.

Οι ασθενείς με μυωπία έχουν υψηλότερο κίνδυνο αποκόλλησης αμφιβληστροειδή, αφού καθώς το μάτι είναι μεγαλύτερο ο αμφιβληστροειδής γίνεται πιο λεπτός και πιο εύθρυπτος. Ο τακτικός έλεγχος από τον οφθαλμίατρο είναι σημαντικός παράγοντας προφύλαξης, αφού είναι δυνατόν να διαπιστωθεί εγκαίρως ρωγμή  αμφιβληστροειδή.

Οι άνθρωποι με υψηλή μυωπία επίσης μπορεί να έχουν υψηλότερο από το μέσο όρο κίνδυνο για την εμφάνιση γλαυκώματος και καταρράκτη
Developed by LogicONE