Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
Μελανωμα

Τι είναι το μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι ένας καρκίνος που αναπτύσσεται στα χρωστικά κύτταρα (μελανοκύτταρα). Στο μάτι υπάρχουν τέτοια κύτταρα στον επιπεφυκότα, στην ίριδα, το ακτινωτό σώμα και τον χοριοειδή, όπου και μπορεί να αναπτυχθεί μελάνωμα. Πρόκειται για σπάνιο καρκίνο, αφού περίπου 6 νέες περιπτώσεις μεταξύ 1.000.000 ανθρώπων εμφανίζονται κάθε χρόνο. Συνήθως τα μελανώματα το μάτι είναι πρωτοπαθή και πολύ σπάνια είναι μεταστατικά από άλλες περιοχές του σώματος (π.χ. δέρμα, συκώτι).

Μελάνωμα επιπεφυκότα.
Ο όγκος με το
χαρακτηριστικό μαύρο
χρώμα φαίνεται πάνω
στο βολβό

Μελάνωμα ίριδας.
Ο όγκος με το
χαρακτηριστικό μαύρο
χρώμα φαίνεται πάνω
στην ίριδα

Μελάνωμα ακτινωτού
σώματος. Ο όγκος φαίνεται
να προβάλλει μέσα από
την κόρη

Μελάνωμα χοριοειδή.
Ο όγκος προβάλλει
κάτω από τον
αμφιβληστροειδή

Το οφθαλμικό μελάνωμα στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα με αποτέλεσμα να ξεφεύγει η διαπίστωση του. Αν το μελάνωμα εντοπίζεται στον επιπεφυκότα ή στην ίριδα μπορεί να φαίνεται σαν μια μαύρη υπερυψωμένη περιοχή που σιγά σιγά μεγαλώνει. Αν το μελάνωμα εντοπίζεται στο ακτινωτό σώμα ή τον χοριοειδή μπορεί στα προχωρημένα στάδια να δώσει συμπτώματα, όπως θολή όραση, λάμψεις ή τελικά και σοβαρή μείωση της όρασης.

Ο οφθαλμίατρος θα υποπτευθεί το μελάνωμα και θα προχωρήσει σε ειδικές εξετάσεις για να βάλει τη διάγνωση μεταξύ των οποίων βιοψία και υπερηχογράφημα. Η φλουραγγειογραφία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να βοηθήσει στη διάγνωση.

Άνθρωποι που έχουν σπίλο στα μάτια βρίσκονται σε σχετικά μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελάνωμα. 

Το οφθαλμικό μελάνωμα είναι μια εξαιρετικά κακοήθης νόσος, όπου δεν κινδυνεύει μόνο το μάτι, αλλά και η ίδια η ζωή, αφού μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

Θεραπευτικά μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική εκτομή ή ακτινοβολία. Αν υπάρχει μετάσταση τότε θα απαιτηθεί οπωσδήποτε και χημειοθεραπεία.
Developed by LogicONE