Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
Ιδιοπαθης φλεγμονη κογχου
(ψευδοόγκος) 

Τι είναι ιδιοπαθής φλεγμονή του κόγχου

Ιδιοπαθής φλεγμονή του κόγχου είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία γύρω από το μάτι, που δίνει την εντύπωση όγκου εξού ονομάζεται και ψευδοόγκος. Η φλεγμονή μπορεί να προσβάλλει το ένα ή και τα δυο μάτια και εμφανίζεται στις ηλικίες κάτω από τα 50 έτη. Χαρακτηρίζεται από πόνο, οίδημα των βλεφάρων, προεξοχή (εξώφθαλμος) και περιορισμό των κινήσεων του προσβεβλημένου οφθαλμού.

Η κατάσταση αυτή δεν έχει καμία σχέση με  καρκίνο, αλλά κάποιες φορές, όταν η εικόνα δεν είναι τυπική, μπορεί να υπάρχει υποψία κακοήθειας και τότε θα χρειαστεί βιοψία, που θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία παρέχουν χρήσιμες διαγνωστικές πληροφορίες.

Η θεραπεία με κορτιζόνη φέρνει γρήγορα αποτελέσματα και αποτελεί ένα ακόμα διαγνωστικό σημείο. Η κορτιζόνη μειώνεται πολύ αργά, ώστε να μην υπάρξει υποτροπή. Σε περιπτώσεις που είναι ανθεκτικές στην κορτιζόνη ή που υποτροπιάζουν όταν η κορτιζόνη μειωθεί, ανοσοτροποιητικά φάρμακα (μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη) ή χαμηλής έντασης ακτινοβολία μπορεί να είναι αποτελεσματικά. 

Εξόφθαλμος, που οφείλεται σε
ιδιοπαθή φλεγμονή του κόγχου

Ιδιοπαθής φλεγμονή του κόγχου.
Στη μαγνητική τομογραφία
φαίνεται η κατάληψη του
χώρου πίσω από το
βολβό με φλεγμονώδες υλικό

Developed by LogicONE