Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
Επισκληριτιδα

Τι είναι η επισκληρίτιδα

Επισκληρίτιδα είναι μια οξεία φλεγμονή του επισκληρίου. 

Η επισκληρίτιδα χαρακτηρίζεται από τοπικό κοκκίνισμα -όχι σε όλο το άσπρο του ματιού- και φαίνεται πολύ χειρότερη από ό,τι

Επισκληρίτιδα.
Παρατηρείστε ότι η ερυθρότητα δεν εκτείνεται
σε όλη την επιφάνεια του εξωτερικού βολβού,
αλλά μόνο σε ένα τμήμα του.

είναι στην πραγματικότητα. Συνήθως είναι καλής πρόγνωσης φλεγμονή, που περνά από μόνη της χωρίς να δημιουργεί επιπλοκές. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις μπορεί να σχετίζεται με συστηματική φλεγμονώδη νόσο που πολλές φορές δεν έχει δώσει ακόμα συμπτώματα σε άλλα όργανα.

 

Ποια είναι τα αίτια της επεισκληρίτιδας

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει ή είναι πολύ δύσκολο να αποκαλυφθεί συγκεκριμένο αίτιο. Σε πιο σοβαρές μορφές μπορεί να συνυπάρχει αυτοάνοση νόσος όπως

  • φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και κυρίως ελκώδηςκολίτιδα.
  • ψωριασική αρθρίτιδα
  • οζώδης πολυαρτηρίτιδα
  • συστηματικός ερυθυματώδης λύκος
  • σαρκοείδωση
  • αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

 

Ποιοι είναι οι τύποι της επισκληρίτιδας

Διάχυτη επισκληρίτιδα

Οζώδης επισκληρίτιδα

Υπάρχουν δύο μορφές επισκληρίτιδας:

  • η διάχυτη, που είναι ο πιο συνηθισμένος και απλός τύπος
  • η οζώδης, που διακρίνεται από την ύπαρξη υπεγερμένου λευκού οζιδίου πάνω ακριβώς στην κόκκινη περιοχή του βολβού. Η πιθανότητα να σχετίζεται η επισκληρίτιδα με συστηματικό νόσημα είναι μεγαλύτερη στον τύπο αυτό.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της επισκληρίτιδας

Η τμηματική ερυθρότητα μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και τα δύο μάτια και συνήθως διαρκεί 7 με 10 ημέρες (αν επιμένει θα πρέπει να μας βάλλει σε υπόνοια για συσχέτιση με άλλη συστηματική πάθηση)

Πόνος δεν υπάρχει ποτέ, απλά ο ασθενής μπορεί να παραπονεθεί για μια ενόχληση ή βάρος στο μάτι.

 

Ποια είναι η θεραπεία της επισκληρίτιδας

Η διάχυτη επισκληρίτιδα δεν χρειάζεται θεραπεία. Οι σταγόνες κορτιζόνης μπορεί να επιταχύνουν την υποχώρηση του κοκκινίσματος, αλλά είναι βέβαιο ότι η επισκληρίτιδα θα ξαναεμφανιστεί μετά τη διακοπή τους και μάλιστα πολύ γρήγορα. Το ίδιο θα συμβεί και με σταγόνες μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών. Αν ο άρρωστος επιθυμεί, για λόγους κοινωνικούς να μη φαίνονται έντονα κόκκινα τα μάτια του, μπορεί να βάλλει κρύα επιθέματα ή τεχνητά δάκρυα που θα τα έχει στο ψυγείο, ώστε η αγγειοσύσπαση που θα προκληθεί να φέρει μια προσωρινή υποχώρηση του κοκκινίσματος.

Συνήθως αν η επισκληρίτιδα μείνει χωρίς θεραπεία θα
υποχωρήσει σε 5-6 ημέρες, αν βέβαια χρησιμοποιηθούν
σταγόνες κορτιζόνης, θα υποχώρησε σε 1-2 ημέρες αλλά λίγες
ημέρες μετά τη διακοπή θα ξαναεμφανιστεί

Σε βαριές περιπτώσεις, κυρίως οζώδους επισκληρίτιδας, όπου η ερυθρότητα διαρκεί για καιρό, μπορεί να χρησιμοποιηθούν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη από το στόμα.

Αν η ερυθρότητα συνοδεύεται από πόνο, τότε ο άρρωστος θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του, γιατί στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για σκληρίτιδα και όχι επισκληρίτιδα. 

Developed by LogicONE