Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
Εξοφθαλμος

Τι είναι ο εξώφθαλμος

Εξόφθαλμος
Ο δεξιός βολβός εξέχει και
έλκεται προς τα κάτω
(πρόπτωση)

Εξόφθαλμος είναι μια παθολογική κατάσταση που το μάτι προεξέχει από τον κόγχο. Μπορεί να παρατηρείται στο ένα ή και στα δύο μάτια. Ουσιαστικά κάτι ωθεί το βολβό από την πίσω πλευρά προς τα εμπρός και αυτό μπορεί να είναι συνδετικός ιστός, αίμα, φλεγμονή,  όγκος, κοκκίωμα.

Η πιο συχνή αιτία εξόφθαλμου είναι θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια (νόσος τουGraves), όπου τις πιο πολλές φορές είναι και στα δύο μάτια. Σπανιότερα, αλλά ιδίως αν είναι στο ένα μάτι, ο εξόφθαλμος μπορεί να οφείλεται σε κυτταρίτιδα του κόγχου, ιδιοπαθή φλεγμονή του κόγχου, τραυματισμό των οστών του κόγχου, μηνιγγίωμα, λέμφωμα, δακρυαδενίτιδα ή κοκκιωμάτωση Wegener.

Εξόφθαλμος σε
ασθενή με
θυρεοειδική
οφθαλμοπάθεια

Εξόφθαλμος,
ως αποτέλεσμα
κυτταρίτιδας
κόγχου.

Εξόφθαλμος σε ασθενή με
ιδιοπαθή φλεγμονή του κόγχου.

Εξόφθαλμος σε ασθενή
με ιδιοπαθή φλεγμονή
του κόγχου.

Σε κάθε περίπτωση εξόφθαλμού χρειάζεται να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Βασική προϋπόθεση για την θεραπεία του εξόφθαλμού είναι αντιμετώπιση του αιτίου που τον προκάλεσε και εν συνεχεία αντιφλεγμονώδης θεραπεία ή χειρουργική αντιμετώπιση.

Στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκληθούν προβλήματα από την όραση, είτε λόγω βλάβης του κερατοειδή, όταν το μάτι προεξέχει πολύ και τα βλέφαρα δεν το σκεπάζουν, είτε γιατί συμπιέζεται το οπτικό νεύρο ή η οφθαλμική αρτηρία. 

Developed by LogicONE