Το μυϊκό σύστημα του οφθαλμικού βολβού περιλαμβάνει 7 συνολικά μύες.
Οι έξι από αυτούς τους μύες, που λέγονται οφθαλμοκινητικοί, συσπώνται και κινούν τον βολβό, ώστε να μπορεί να εστιάσει σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Οι κινήσεις αυτές είναι οριζόντιες, κάθετες ή και περιστροφικές.
- Ο έσω ορθός μυς νευρώνεται από το κοινό κινητικό νεύρο και κινεί το βολβό μόνο οριζόντια και συγκεκριμένα προς τα μέσα (προσαγωγή).
- Ο έξω ορθός μυς νευρώνεται από το απαγωγό νεύρο και κινεί το βολβό μόνο οριζόντια και συγκεκριμένα προς τα έξω (απαγωγή)
Ο άνω ορθός μυς νευρώνεται από το κοινό κινητικό νεύρο και κινεί το βολβό, ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται το μάτι, κάθετα και συγκεκριμένα προς τα
πάνω (άνω στροφή), οριζόντια (μικρή προσαγωγή) ή περιστροφικά και συγκεκριμένα προς τα μέσα (έσω κυκλοστροφή).
-
Ο κάτω ορθός μυς νευρώνεται από το κοινό κινητικό νεύρο και κινεί το βολβό ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται το μάτι, κάθετα και συγκεκριμένα προς τα κάτω (κάτω στροφή), οριζόντια (μικρή προσαγωγή) ή περιστροφικά και συγκεκριμένα προς τα έξω (έξω κυκλοστροφή).
-
Ο άνω λοξός μυς νευρώνεται από το τροχιλιακό νεύρο και κινεί το βολβό, ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται το μάτι, κάθετα (κάτω στροφή), οριζόντια (μικρή απαγωγή) ή περιστροφικά (έσω κυκλοστροφή).
-
Ό κάτω λοξός μυς νευρώνεται από το κοινό κινητικό και κινεί το βολβό ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται το μάτι, κάθετα (άνω στροφή), οριζόντια (μικρή απαγωγή) ή περιστροφικά (έξω κυκλοστροφή).
Οι οφθαλμοκινητικοί μύες συνεργάζονται αρμονικά, ώστε τα δυο μάτια να κινούνται ταυτόχρονα προς την ίδια κατεύθυνση και οι κινήσεις αυτές των δυο ματιών λέγονται συζυγείς. Προκειμένου να επιτευχθούν οι συζυγείς κινήσεις πρέπει συγχρόνως κάποιοι μύες να συσπαστούν και κάποιοι άλλοι να χαλαρώσουν. Οι μύες που κινούν το μάτι προς την ίδια κατεύθυνση λέγονται συναγωνιστές ενώ αυτοί που κινούν το μάτι αντίθετα λέγονται ανταγωνιστές. Έτσι για να κινηθούν τα μάτια π.χ. προς τα δεξιά, συσπώνται οι συναγωνιστές δεξιός έξω ορθός και αριστερός έσω ορθός ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνουν οι ανταγωνιστές τους δεξιός έσω ορθός και αριστερός έξω ορθός. Ο έβδομος μυς είναι ο ανελκτήρας του άνω βλεφάρου, που νευρώνεται από το κοινό κινητικό και κινεί το πάνω βλέφαρο.