Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
Ιογενης επιπεφυκιτιδα

Ιογενής επιπεφυκίτιδα.
Τα συμπτώματα ξεκινούν από το ένα μάτι και σταδιακά επιδεινώνονται
τις επόμενες 5 ημέρες, οπότε αρχίζει η βελτίωση, ενώ προσβάλλεται και
το άλλο μάτι. Τα συμπτώματα στο άλλο μάτι ποτέ δεν έχουν την ένταση
του πρώτου.

Τι είναι η ιογενής επιπεφυκίτιδα

Ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι μια λοίμωξη του επιπεφυκότα που οφείλεται σε ιούς, που λέγονται αδενοϊοί. Είναι μια συχνή λοίμωξη που μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία και προκαλεί πολύ έντονα συμπτώματα, με ερυθρότητα, κάψιμο, πρήξιμο στα βλέφαρα, πόνο, επώδυνο διογκωμένο λεμφαδένα και πολλά δάκρυα που είναι χαρακτηριστικά ζεστά.

Σε κάποιες περιπτώσεις της επιπεφυκίτιδας προηγείται πυρετός και συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Αρχικά προσβάλλεται το ένα μάτι και η λοίμωξη επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, για να αρχίσει η βελτίωση μετά από 5-6 ημέρες, οπότε και προβάλλεται και το άλλο μάτι με ελαφρότερα όμως συμπτώματα. Η φλεγμονή κρατά συνολικά 10 με 15 ημέρες. Είναι μια άκρως μεταδοτική ασθένεια και συνήθως εμφανίζονται επιδημίες. Η μετάδοση γίνεται με την επαφή (χέρια, πετσέτες, οφθαλμολογικά μηχανήματα). Θεραπευτικά φαίνεται ότι βοηθάει η χρήση κολλυρίου Betadine 1%.  Η συχνή χρήση τεχνητών δακρύων ανακουφίζει από τα συμπτώματα. Αν και η κορτιζόνη σε σταγόνες μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα, και πολλοί οφθαλμίατροι τη συνιστούν, δεν επιτρέπεται η χρήση της χωρίς τη σύγχρονη χρήση Betadine, γιατί επιμηκύνει τη ζωή του ιού και καθυστερεί την ίαση. Αντιική αλοιφή Virgan ενδέχεται να μειώνει το ιικό φορτίο αν όμως χορηγηθεί τις πρώτες δυο ημέρες.

Ιογενής επιπεφυκίτιδα.
Αν τα συμπτώματα παραμένουν έντονα μετά από
10 ημέρες, τότε έχουν δημιουργηθεί μεμβράνες,
που θα πρέπει να αφαιρεθούν

Αν μετά από 10 ημέρες τα συμπτώματα συνεχίζονται ή επιδεινώνονται τότε έχουν δημιουργηθεί επιπλοκές (μεμβράνες), που θα πρέπει να αφαιρεθούν γιατί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στους επιπεφυκότες.

Υποεπιθηλιακές θολερότητες μετά
από ιογενή επιπεφυκίτιδα. Δεν
δημιουργούν προβλήματα στην όραση
και δεν χρειάζονται θεραπεία, πέραν
των τεχνητών δακρύων

Μια άλλη επιπλοκή είναι η εμφάνιση θολεροτήτων στον κερατοειδή. Παρά το ό,τι πιστεύουν πολλοί οφθαλμίατροι οι θολερότητες αυτές δεν προκαλούν προβλήματα στην όραση πέραν μιας πρόσκαιρης μυωπίας ή αστιγματισμού και συνήθως υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Η χρήση κορτιζόνης δεν έχει να προσφέρει το παραμικρό.  

Developed by LogicONE