Please wait. Loading...
 

Φεβρουάριος 2023

 

Γυναίκα 32 ετών παραπονείται τους τελευταίους μήνες για μείωση όρασης στον αριστερό οφθαλμό. Δεν αναφέρει άλλα οφθαλμικά συμπτώματα, είναι υγιής με ελεύθερο ιστορικό και ουδέποτε έχει λάβει φάρμακα πέραν παυσίπονων.

Η ασθενής είναι μύωπας -2,5 D και η καλύτερα διορθωμένη οπτική οξύτητα της είναι 10/10 στο δεξιό και 1/10 στον αριστερό οφθαλμό.

Η ΕΟΠ είναι 15mmHg δεξιά και 16mmHg αριστερά.

Και στους δύο οφθαλμούς ο κερατοειδής είναι ακέραιος και διαυγής, ο πρόσθιος θάλαμος βαθύς και ήρεμος, ο φακός διαυγής και το υαλοειδές χωρίς κύτταρα ή θολερότητες.

Οφθαλμοσκοπικά στο δεξιό οφθαλμό δεν διαπιστώνονται παθολογικά ευρήματα. Ενώ στον αριστερό οφθαλμό διαπιστώνεται κάτω κροταφικά στον ισημερινό αμφιβληστροειδικός όγκος και πέριξ αυτού παρατηρούνται σκληρά εδρώματα που επεκτείνονται κεντρικότερα

 

Με το OCT διαπιστώθηκε κυστεοειδές οίδημα ωχράς στον αριστερό οφθαλμό.

Αγγειογραφικά στο δεξιό οφθαλμό δεν υπήρχαν ευρήματα, ενώ στον αριστερό στη μεν φλουραγγειογραφία φάνηκε διάχυτος υπερφθορισμός κάτω κροταφικά και κυστεοειδές οίδημα ωχράς κηλίδας και στη δε αγγειογραφία με ICG στικτός υπερφθορισμός επίσης κάτω κροταφικά αντίστοιχα με τον όγκο και υποφθορισμός αντίστοιχα με τα εξιδρώματα.

Υπερηχογραφικά διαπιστώθηκε ανομοιόμορφη υψηλή αντανακλαστικότητα κάτω κροταφικά στο δεξιό οφθαλμό ύψους 4mm

 

Ποια είναι η πιο πιθανή διάγνωση;

  1. Τριχοειδικό Αιμαγγειοβλάστωμα αμφιβληστροειδούς
  2. Χοριοειδικό αιμαγγείωμα
  3. Νόσος Coats
  4. Ιδιοπαθής αγγειοϋπερπλαστικός όγκος αμφιβληστροειδούς

 

 

Η ορθή Απάντηση είναι το 4

Οι αγγειοϋπερπλαστικοί όγκοι του αμφιβληστροειδούς (Vasoproliferative retinal tumors) είναι καλοήθεις βλάβες που εντοπίζονται συνήθως σε υγιείς ασθενείς. Οφθαλμοσκοπικά διακρίνονται ως συμπαγείς μάζες στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς, τυπικά κάτω και κροταφικά, με χαρακτηριστικά κοκκινοκίτρινο ή ροδακινί χρώμα, που συχνά συνοδεύονται από ενδο ή υποαμφιβληστροειδικά σκληρά εξιδρώματα, που μπορεί να φτάσουν μέχρι τον οπίσθιο πόλο, από ενδοαμφιβληστροειδικές αιμορραγίες καθώς και από κυστεοειδές οίδημα της ωχράς κηλίδας ή και επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη.

Φλουραγγειογγειογραφικά διαγράφεται εντός του όγκου πλούσιο τριχοειδές δίκτυο με τελαγγειεκτατικά αιμοφόρα αγγεία, που διαρρέουν έντονα έτσι ώστε ολόκληρη η βλάβη να υπερφθορίζει.

Υπερηχογραφικά καταγράφεται ποικίλης έντασης εσωτερική ακουστική ανακλαστικότητα.

Οι όγκοι αυτοί μπορεί να είναι  ιδιοπαθείς αλλά και δευτεροπαθείς, που προκαλούνται από συγγενείς, φλεγμονώδεις, αγγειακές, τραυματικές, δυστροφικές ή εκφυλιστικές οφθαλμικές παθήσεις.

Στο τριχοειδικό αιμαγγειοβλάστωμα χαρακτηριστικά παρατηρείται ένα προσαγωγό και ένα απαγωγό αγγείο που είναι διεσταλμένα και ελικοειδή

Το χοριοειδικό αιμαγγείωμα βρίσκεται τυπικά στον οπίσθιο πόλο και δεν συνοδεύεται από εξιδρώματα.

Η νόσος Coats εμφανίζεται σε μικρότερες ηλικίες συνήθως σε αγόρια, η κλινική εικόνα διαφέρει γιατί απουσιάζει ο όγκος και η αγγειογραφική γιατί χαρακτηρίζεται από τελεαγγιεκτασίες και ανευρύσματα στα αγγεία.  

Developed by LogicONE