Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
Συνδρομο Vogt-Koyanagi-Harada

Τί είναι το σύνδρομο Vogt-Koyanagi-Harada

Το σύνδρομο Vogt-Koyanagi-Harada
είναι μια συστηματική νόσος που
εκδηλώνεται συχνότερα σε πληθυσμούς
με περίσσεια χρωστικής στο δέρμα

Το σύνδρομο Vogt-Koyanagi-Harada είναι μια συστηματική πάθηση, που προσβάλλει πολλά όργανα, όπως τα μάτια, τα αυτιά, τα νεύρα και το δέρμα. Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν πολύ χρωστική στο δέρμα τους και για αυτό είναι συνηθισμένο στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Στην Ελλάδα το σύνδρομο φαίνεται ότι εκδηλώνεται στις νότιες περιοχές της χώρας και ιδίως στη Ρόδο και την Κρήτη. Αν και σπανίως μπορεί να εκδηλωθεί και σε παιδιά οι πιο συχνές ηλικίες εκδήλωσης είναι μεταξύ 20 και 40 ετών. Γυναίκες πάσχουν συχνότερα.

Η οφθαλμικές εκδηλώσεις του συνδρόμου VKH είναι χαρακτηριστικές και εμφανίζονται και στα δυο μάτια. Πανραγοειδίτιδα εμφανίζεται σε
όλους τους ασθενείς, ενώ πολίωση (λευκές βλεφαρίδες) μόνο σε ασθενείς με παραμελημένη σοβαρή νόσο.

Η οφθαλμική εκδήλωση είναι η πιο σοβαρή και καθοριστική για τη διάγνωση του συνδρόμου. Πρόκειται για οξεία, κοκκιωματώδη, αμφοτερόπλευρη πανραγοειδίτιδα, που εμφανίζεται με μεγάλη μείωση της όρασης, λόγω της χαρακτηριστικής εξιδρωματικής αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή που παρατηρείται στους ασθενείς. Συνήθως, προηγούνται της οφθαλμικής προσβολής συμπτώματα που μοιάζουν με ίωση (πυρετός, πονοκέφαλος, ναυτία, εμετοί ακόμα και σημεία νευρολογικά). Απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί σε ασθενείς με ενεργό ραγοειδίτιδα, που όμως βελτιώνεται με την κατάλληλη θεραπεία. Αν το σύνδρομο δεν διαγνωσθεί και οι ασθενείς δεν λάβουν θεραπεία θα εκδηλωθούν καθυστερημένες εξωοφθαλμικές εκδηλώσεις, όπως να πέσουν τα μαλλιά (αλωπεκία), να εμφανιστούν λευκές τρίχες στα μαλλιά, τις βλεφαρίδες ή τα φρύδια (πολίωση), να εμφανιστούν λευκές κηλίδες στο δέρμα (λεύκη).

Η οφθαλμικές εκδηλώσεις του συνδρόμου VKH είναι χαρακτηριστικές και εμφανίζονται και στα δυο μάτια. Πανραγοειδίτιδα εμφανίζεται σε
όλους τους ασθενείς, ενώ πολίωση (λευκές βλεφαρίδες) μόνο σε ασθενείς με παραμελημένη σοβαρή νόσο.

Η διάγνωση του συνδρόμου vogt-Koyanagi-Harada είναι κλινική και βασίζεται στα χαρακτηριστικά ευρήματα της νόσου. Η φλουραγγειογραφία και η αγγειογραφία με ινδοκυανίνη είναι συχνά εξαιρετικά διαφωτιστικές.

Developed by LogicONE