Τι είναι η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα
Η Νεανική Ρευματοειδής Αρθρίτιδα προσβάλλει
παιδιά από 2 έως 15 ετών
Η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, περιφερική αρθρίτιδα, που εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 16 ετών.
Από τη νόσο, που οφείλεται σε διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, πάσχουν περίπου 120 σε κάθε 100.000 παιδιά. Συχνότερα προβάλλονται τα κορίτσια.
Ανάλογα με τον αριθμό των αρθρώσεων που πάσχουν η νόσος ταξινομείται σε
-
Ολιγοαρθρική (50%). Πάσχουν 4 ή λιγότερες αρθρώσεις μέσα στους πρώτους 6 μήνες της αρρώστιας. Προσβάλλονται συνήθως τα γόνατα, οι αγκώνες και οι καρποί. Η αρθρίτιδα δεν έχει πόνο αλλά μόνο οίδημα, μπορεί να μην έχει σημαντικά ακτινογραφικά ευρήματα και δεν είναι καταστροφική. Ξεκινά από την ηλικία των 2 ετών και η αναλογία κοριτσιών αγοριών είναι 5:1.
-
Πολυαρθρική (40%). Πάσχουν 5 ή περισσότερες αρθρώσεις. Προσβάλλονται χαρακτηριστικά οι μικρές αρθρώσεις του χεριού, αν και μπορεί να προσβληθούν και μεγαλύτερες αρθρώσεις, όπως του γόνατος ή του αγκώνα. Η αρθρίτιδα είναι ασύμμετρη, μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια και σε ποσοστό περίπου 15% είναι καταστροφική για τις αρθρώσεις που πάσχουν. Η μορφή αυτή μπορεί να συνοδεύεται από ελαφρές συστηματικές εκδηλώσεις, όπως ανορεξία, αναιμία, καθυστέρηση της ανάπτυξης. Ξεκινά λίγο αργότερα σε σχέση με την ολιγοαρθρικημορφή και συνήθως μετά την ηλικία των 3 ετών με αναλογία κοριτσιών αγοριών 3:1.
-
Συστηματική (10%). Πάσχουν πολλές αρθρώσεις συμμετρικά και υπάρχουν συστηματικές εκδηλώσεις, όπως ψηλός πυρετός μόνο το βράδυ, δερματικό εξάνθημα, λεμφαδενοπάθεια, λευκοκυττάρωση, ηπατομεγαλία, σπληνομεγαλία, περικαρδίτιδα και σπάνια κοιλιακό άλγος. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε, ενώ κορίτσια και αγόρια προσβάλλονται το ίδιο συχνά.
Το 20% των παιδιώνμε ολιγοαρθρικό τύπο και 5% των παιδιών με πολυαρθρικό τύπο θα εκδηλώσουν οφθαλμική προσβολή με τη μορφή της πρόσθιας ραγοειδίτιδας(ιριδοκυκλίτιδας). Τα παιδιά και ιδίως τα κορίτσια, που η αρρώστια τους ξεκίνησε σε πιο μικρή ηλικία, πάσχουν από τον ολιγοαρθρικό τύπο και που έχουν θετικά αντιπυρηνικά αντισώματα στο αίμα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ραγοειδίτιδα.
Ταινιοειδής κερατοπάθεια.
Συχνή επιπλοκή στα παιδιά με
Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα
και ιριδοκυκλιτιδα.
Προσέξετε την αδιαφάνεια σαν
ταινία στον κερατοειδή
Οπίσθιες συνέχειες και
καταρράκτης είναι οι πιο
Συχνές επιπλοκές στα παιδιά
με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα
και ιριδοκυκλιτιδα.
Προσέξετε πως η ίριδα
προσκολλάται πάνω στο φακό
Γλαύκωμα κλειστής γωνίας
σε παιδί με Νεανική Ιδιοπαθή
Αρθρίτιδα και ιριδοκυκλιτιδα.
Η ίριδα φαίνεται να προωθείται
πάνω στον κερατοειδή, από το
υδατοειδές υγρό που δεν μπορεί
να περάσει στον πρόσθιο θάλαμο
λόγω των οπίσθιων συνεχειών,
που κλείνουν την κόρη
Η ιριδοκυκλίτιδα είναι χρόνια, μη κοκκιωματώδης αμφοτερόπλευρη. Συνήθως δεν έχει συμπτώματα, παρά μόνο αν είναι σε προχωρημένη μορφή και επηρεάσει την όραση.
Στα παλιότερα χρόνια πριν η θεραπεία με ανοσοτροποιητικά φάρμακα, όπως η μεθοτρεξάτη και η κυκλοσπορίνη, επεκταθεί και γίνει θεραπεία πρώτης επιλογής, πολλά από τα παιδιά με ραγοειδίτιδα κατέληγαν να έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης ή ακόμα και σε τύφλωση. Σήμερα η κατάλληλη θεραπεία και κυρίως η εισαγωγή των βιολογικών παραγόντων(anti-TNF), η συχνή (κάθε 3 μήνες) παρακολούθηση και η επαγρύπνησητων γονέων βελτίωσαν την πρόγνωση και τα παιδιά διατηρούν την όραση τους χωρίςτην εκδήλωση σοβαρών επιπλοκών.
Πώς πρέπει να παρακολουθούνται τα παιδιά με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα
Επειδή η ραγοειδίτιδα δεν έχει συμπτώματα, παιδιά με ολιγοαρθρικό τύπο πρέπει να εξετάζονται από οφθαλμίατρο κάθε 3 μήνες μέχρι την ηλικία των 7 ετών, κάθε 6 μήνες μέχρι την ηλικία των 11 ετών και κάθε έτος μετά τα 11 έτη. Στα παιδιά πρέπει να ξέρουμε ότι δεν επιτρέπεται έστω και η ελάχιστη φλεγμονή μέσα στα μάτια.