Τι είναι η κυτταρίτιδα του οφθαλμικού κόγχου
Η κυτταρίτιδα του οφθαλμικού κόγχου είναι η βακτηριακή λοίμωξη των ιστών που βρίσκονται πίσω και γύρω από το βολβό.
Η φλεγμονή είναι οξεία, επώδυνη και συνήθως επεκτείνεται και στο δέρμα που περιβάλει το μάτι. Εκδηλώνεται σε όλες τις ηλικίες και ανάλογα με την εντόπιση της λοίμωξης μπορεί να κρύβει κινδύνους όχι μόνο για την όραση αλλά και την ίδια τη ζωή.
Ποιά είναι τα αίτια της κυτταρίτιδας του οφθαλμικού κόγχου
Η κυτταρίτιδα είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια. Τα βακτήρια μπορεί να έρθουν μέσω του αίματος και να εγκατασταθούν στον κόγχο από μια απομακρυσμένη εστία μόλυνσης (π.χ. αποστήματα δέρματος, ενδοκαρδίτιδα) ή μπορεί να φτάσουν κατά συνέχεια από περιοχές που γειτονεύουν με τον κόγχο και φλεγμαίνουν (ιγμορίτιδα, ηθμοειδίτιδα, οδοντικά αποστήματα). Οι χρόνιες λοιμώξεις σε άλλα μέρη του σώματος είναι πολύ πιθανότερο να προκαλέσουν κυτταρίτιδα σε σχέση με τις οξείες λοιμώξεις. Σπάνια μια κυτταρίτιδα μπορεί να προκληθεί μετά από τραυματισμό στο μάτι.
Τα πιο συχνά βακτήρια είναι:
- σταφυλόκοκκος
- στρεπτόκοκκος
- αιμόφιλλος της ινφλουέντσας (παιδιά πριν την εμφάνιση του εμβολίου)
Ποιοί είναι οι τύποι της κυτταρίτιδας του οφθαλμικού κόγχου
Ανάλογα με το που εντοπίζεται η λοίμωξη διακρίνονται σε δύο τύπους
Οπισθοδιαφραγματική κυτταρίτιδα
κόγχου.Χαρακτηρίζεται από την
περιορισμένη κίνηση του βολβού και
επομένως από διπλωπία
Προδιαφραγματική κυτταρίτιδα
κόγχου.
Ο βολβός κινείται ελεύθερα
-
Οπισθοδιαφραγματική.Τα βακτήρια εγκαθίστανται και αναπτύσσονται στο χώρο πίσω από το βολβό και μετά επεκτείνονται σε όλους τους γύρω ιστούς. Είναι βαριά κατάσταση και χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση.
-
Προδιαφραγματική.Η λοίμωξη περιορίζεται μόνο στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμικού κόγχου και στους ιστούς που περιβάλλουν το βολβό. Είναι η μορφή με τη λιγότερη συμπτωματολογία και την καλύτερη πρόγνωση
Ποιά είναι τα συμπτώματα της κυτταρίτιδας του οφθαλμικού κόγχου
Η κυτταρίτιδα του οφθαλμικού κόγχου μπορεί να εκδηλώνεται με συμπτώματα τόσο γενικά, όπως πυρετός, καταβολή δυνάμεων και κακουχία, αλλά και τοπικά, όπως:
Κυτταρίτιδα κόγχου σε βρέφος,
μετά από ηθμοηείδιτιδα.
- πόνος
- ερυθρότητα στα βλέφαρα
- πρησμένα βλέφαρα
- ερυθρότητα του δέρματος γύρω από το μάτι
- πρόπτωση του βολβού
- περιορισμός των κινήσεων του βολβού
- διπλωπία
- μείωση όρασης
Πώς γίνεται η διάγνωση της κυτταρίτιδας του οφθαλμικού κόγχου
Στην προδιαφραγματική μορφή δεν υπάρχει ποτέ πρόπτωση ή περιορισμός των κινήσεων του βολβού, διπλωπία ή μείωση όρασης.
Η εξακρίβωση της περιοχής από όπου προέρχονται τα βακτήρια και η καλλιέργεια του βακτηρίου είναι αναγκαίο να γίνουν, για αυτό θα χρειαστούν ακτινογραφίες, καλλιέργειες αίματος ή και άλλες πιο ειδικές εξετάσεις.
Αν η κυτταρίτιδα είναι οπισθοδιαφραγματική απαραίτητη είναι η αξονική τομογραφία ή η μαγνητική του οφθαλμικού κόγχου.
Ποιά είναι η θεραπεία της κυτταρίτιδας του οφθαλμικού κόγχου
Η θεραπεία της οπισθοδιαφραγματικής κυτταρίτιδας του κόγχου είναι μια επείγουσα πράξη και χρειάζεται νοσηλεία σε Νοσοκομείο, αφού κινδυνεύει όχι μόνο η όραση αλλά και η ζωή τους ασθενούς. Πριν από την ανακάλυψη των αντιβιοτικών το 20% των ασθενών κατέληγε λόγω επέκτασης της λοίμωξης στον εγκέφαλο (μηνιγγίτιδα) ή λόγω σηπτικού σοκ. Σήμερα με την κατάλληλη αντιβίωση, που γίνεται ενδοφλέβια, η εξέλιξη της νόσου είναι εξαιρετική. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί ειδική θεραπεία από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που τα κατάλληλα αντιβιοτικά δεν μπορούν να περάσουν ικανοποιητικά στην κλειστή κοιλότητα του κόγχου ή που έχει δημιουργηθεί απόστημα και η όραση κινδυνεύει από πίεση του οπτικού νεύρου, οπότε είναι αναγκαία η χειρουργική αποσυμπίεση του κόγχου.
Η θεραπεία της προδιαφραγματικής κυτταρίτιδας είναι απλούστερη και φτάνει η από τους στόματος χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών.