Σεπτέμβριος 2020
Άνδρας 67 ετών υποβάλλεται σε ανεπίπλεκτη φακοθρυψία στον αριστερό οφθαλμό. Μετά από 3 μήνες ο ασθενής εμφανίζει αιφνιδίως σημαντική μείωση όρασης στο χειρουργημένο μάτι. Ο οφθαλμίατρος του διαγιγνώσκει υπερτασική ιριδοκυκλίτιδα και χορηγεί σταγόνες κορτιζόνης που βελτιώνουν την ιριδοκυκλιτιδα και αντι-υπερτασικά κολλύρια που μειώνουν την αυξημένη πίεση. Η όραση αποκαθίσταται μετά από μια εβδομάδα.
Μετά από 6 εβδομάδες ο ασθενής εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα και ο οφθαλμίατρος τον παραπέμπει σε ρευματολόγο προκειμένου να υποβληθεί σε πλήρη ανοσολογικό έλεγχο. Ο έλεγχος είναι αρνητικός και ο ρευματολόγος δεν διαπιστώνει υποκείμενη ρευματική νόσο. Ο οφθαλμίατρος εκτός των σταγόνων χορηγεί κορτιζόνη και από του στόματος. Η ανταπόκριση είναι και πάλι ικανοποιητική και σύντομη, αλλά μετά από ένα μήνα εμφανίζεται νέο και με τα ίδια χαρακτηριστικά επεισόδιο. Ο οφθαλμίατρος προσθέτει valaciclovir σε δόση εφόδου (1gr X 3 / ημέρα) για 10 ημέρες και στη συνέχεια το διατηρεί σε δόση συντήρησης (1 gr την ημέρα), όμως 6 εβδομάδες μετά η όραση του ασθενούς μειώνεται πάλι ξαφνικά.
Ο ασθενής παραπέμπεται από τον οφθαλμίατρο του σε ειδικό για τις φλεγμονές.
Η οπτική οξύτητα είναι 10/10 ΔΟ και μέτρηση δακτύλων ΑΟ. Η ΕΟΠ είναι 12mmHg ΔΟ και 32mmHg ΑΟ.
Από την εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία και την οφθαλμοσκόπηση δεν διαπιστώνονται παθολογικά κλινικά σημεία στο δεξιό οφθαλμό, ενώ στον αριστερό παρατηρούνται τα εξής:
Κερατοειδής: χρωστική στο ενδοθήλιο
Πρόσθιος θάλαμος: πολλά μεγάλα καφέ κύτταρα
Ίριδα: ατροφία πλήρους στρώματος στην 3η ώρα
Πρόσθιο Υαλοειδές: πολλά καφέ κύτταρα
Γωνιοσκοπία: αίμα
Βυθοσκόπηση: αδύνατη
Διάχυτη Χρωστική στο ενδοθήλιο του κερατοειδή
Ατροφία στην ίριδα
Αίμα στον ενδοφακό
Αίμα στο υαλοειδές
Αίμα στη γωνία του προσθίου θαλάμου
Ποια θεωρείτε ως την πλέον πιθανή διάγνωση ;
- VZV πρόσθια ραγοειδίτιδα
- Φυματιώδης ραγοειδίτιδα
- Ενδοφθάλμιο λέμφωμα
- Σύνδρομο UGH
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η σωστή απάντηση είναι η 4.
Από την οφθαλμική εξέταση φαίνεται ευκρινώς ότι στον πρόσθιο θάλαμο και το υαλοειδές υπάρχει αίμα, το οποίο εμφανίζεται αιφνίδια και περιοδικά και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα απορροφάται. Η ατροφία της ίριδας είναι μια ισχυρή ένδειξη της προέλευσης του αίματος. Ο ενδοφακός προφανώς βρίσκεται στο sulcus και καθώς κατά καιρούς μετακινείται τρίβεται στην ίριδα και προκαλεί μικρο-αιμορραγίες, που αφενός μειώνουν την όραση και αφετέρου αυξάνουν την ενδοφθάλμια πίεση. Η κλινική αυτή οντότητα είναι γνωστή ως σύνδρομο Ραγοειδίτιδας - Γλαυκώματος – Υφαίματος και η διάγνωση γίνεται με βιο-υπερηχοτομογραφία (UBM). Η λήψη υδατοειδούς και ο έλεγχος με PCR για DNA ερπητοϊών θα αποκλείσει την πιθανότητα ερπητικής ραγοειδίτιδας, ενώ και η κυτταρομετρία ροής θα αποκλείσει την πιθανότητα λεμφώματος και θα επιβεβαιώσει ότι τα κύτταρα στον πρόσθιο θάλαμο είναι αιμοσφαίρια.
UBM που δείχνει ότι ο ενδοφακός δεν βρίσκεται στο σάκο αλλά είναι σε επαφή με την οπίσθια επιφάνεια της ίριδας.