Please wait. Loading...
 
A Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Αποστολή σε φίλο
Αμφιβληστροειδοπαθεια της προωροτητας

Τι είναι η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας

Τα πρόωρα νεογνά αντιμετωπίζουν
εκτός των άλλων κινδύνων και
κίνδυνο σοβαρής βλάβης της
όρασης

Η Αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας (ΠΕΠ) είναι μια ασθένεια των ματιών που μπορεί να εμφανιστεί σε πρόωρα νεογνά και οφείλεται στην ανάπτυξη παθολογικών αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή. 

Σε ελαφρές περιπτώσεις μπορεί να υποχωρήσει αυτόματα, ενώ σε βαριές μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες και τελικά τύφλωση

 

Πού οφείλεται η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας

Η διάρκεια της κύησης και το βάρος του νεογνού αποτελούν τους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της αμφιβληστροειδοπάθειας. Γενικά τα μισά από τα μωρά που γεννιούνται με βάρος κάτω από 1500 γραμμάρια ή έχουν ηλικία κύησης μικρότερη από 32 εβδομάδες θα αναπτύξουν την ασθένεια και 10% από αυτά θα αναπτύξουν την πιο βαριά μορφή της νόσου.

Φαίνεται ότι τα αγόρια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τα κορίτσια.

Αν και στο παρελθόν είχε ενοχοποιηθεί η χορήγηση οξυγόνου όσο το νεογνό παρέμενε σε θερμοκοιτίδα, σήμερα ξέρουμε ότι ο υψηλός κορεσμός του οξυγόνου δεν ενοχοποιείται ή δεν είναι σημαντικός παράγοντας στην παθογένειατης νόσου.

 

Τι μπορεί να προκαλέσει η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παθολογικά αιμοφόρα αγγεία μπορεί να συρρικνωθούν από μόνα τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να προκαλέσουν τελικά τα σοβαρά προβλήματα στα μάτια και την όραση,όπως: 

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της αμφιβληστροειδοπάθειας της προωρότητας

Η βυθοσκόπηση είναι απαραίτητη
σε όλα τα πρόωρα νεογνά
ένα μήνα μετά τη γέννηση

Μερικές φορές η αρρώστια δεν μπορεί να ανιχνευθεί αμέσως αλλά διαπιστώνεται αρκετές εβδομάδες μετά τη γέννηση. Ως εκτούτου, τα πρόωρα μωρά που διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να εξετάζονται από οφθαλμίατρο τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση. Εάν αρρώστια έχει διαγνωστεί, οι εξετάσεις θα πρέπει να συνεχίζονται κανονικά μέχρι η ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων να αποκατασταθεί.

 

Πώς παρακολουθούνται τα παιδιά με αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας

Σε κάθε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, ο χρόνος της πρώτης αξιολόγησης πρέπει να βασίζεται στην ηλικία κύησης κατά τον τοκετό.

Αν το μωρό γεννιέται σε ηλικία κύησης 23-24 εβδομάδων, η πρώτη εξέταση των ματιών πρέπει να γίνεται σε 27-28 εβδομάδες κύησης.

Αν το μωρό γεννιέται σε ηλικία κύησης 25-28 εβδομάδων, η πρώτη εξέταση θα πρέπει να πραγματοποιείται την τέταρτη ή πέμπτη εβδομάδα της ζωής.

Πέρα από ηλικία κύησης 29 εβδομάδων, η πρώτη εξέταση των ματιών θα πρέπει πιθανώς να προκύψει πριν το παιδί βγει από την θερμοκοιτίδα.

 

Πώς αντιμετωπίζονται τα παιδιά με αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας

Ανάλογα με τη βαρύτητα της αρρώστιας μπορεί να χρειαστούν

  • Γυαλιά
  • Κλείσιμο του ματιού
  • Χειρουργείο (laser ή εγχείρηση αποκόλλησης) 
Developed by LogicONE